April 18

Mladinsko svetovno prvenstvo grbine Are (SWE)

Objavil Aleš
Spada v Grbine, Tekme | Brez komentarjev

P1040931

Nel Oštir je s svojim trenerjem 6.4.2016 odpotoval na mladinsko svetovno prvenstvo v oddaljeni Are (SWE). Ob prihodu na prizorišče so bile razmere slabe, saj je deževalo in so imeli organizatorji veliko problemov s pripravo poligona. Vednar jim je vreme v naslednjih dneh le pomagalo, saj so temperature padle in je tako proga čez noč ratala trda, čez dan pa zelo mehka. Seveda je pa to pomenilo pri nastopu 80. tekmovalcev iz 18. držav velike in globoke grbine. Nivo na samem svetovnem prvenstvu je bil visok in po besedah vseh udeležencev najvišji v zadnjih 10. letih.

IMG_0160

Vse to dokazuje, da je to disciplina smučanja prostega sloga, ki ima močen razvoj v svetu in s tem veliko število mladih tekmovalcev. Treningi 7. in 8.4. so potekali odlično in poškodba iz letošnje sezone Nela ni ovirala pri spoznavanju proge. Na prvi tekmi je Nel po dobro izvedenem “loopu” s “truckdriverjem” naredil potem napako v srednjem delu, kjer je pišlo zaradi prevelike hitrosti do odpiranja nog, kar so sodniki močno kaznovali pri sojenju. Spodaj je izvedel še dobro stegnjeno salto nazaj. Na koncu je osvojil 34. mesto in kar razočaran končal prvi dan tekmovanja.

P1040910

Seveda pa to še ni bil konec in priprave za naslednji dan so potekale po planu. Naslednji dan je sledilo paralelno tekmovanje v grbinah od začetka tekmovanja, kar pomeni, da se je boril v paralelnih bojih od samega začetka. V prvem krogu se je pomeril z mladim perspektivnim korejskim tekmovalcem, katerega je z odlično vožnjo tudi premagal. V drugem krogu pa mu je prehod med 16. najboljših prekrižal zmagovalec prve tekme Hunter Bailey. Po dobrem štartu, kjer je celo po prvem skoku prišel Nel prvi v srednji del proge in nato vzporedno vozil do drugega skoka, pa je Hunter pokazal, da je le bol izkušen tekmovalec in je z višjim in daljšim skokom pridobil dovolj prednosti za zmago. Nel je tako na koncu osvojil odlično 25. mesto.

P1040953

Za Nela, ki je v tem športu šele tretje leto je bila to vrhunska izkušnja in glede na njegovo mladost, ga čakata v prihodnosti še dva mladinska svetovna prvenstva. S tem se je tudi zaključila tekmovalna sezona, kjer je Nel letos nastopil na 27. mednarodnih tekmah in prvič v karieri stopil na FIS tekmovanju tudi na najvišjo stopničko. Zahvala gre predvsem vsem, ki Nelu stojijo ob strani, tako predvsem staršem in trenejrem, prav tako pa tudi Zavarovalnici Triglav, ki je v letošnjem letu s svojim sponzorskim prispevkom omogočila Nelu boljše pogoje za sam trening. Pomemben delež pri vsem pa omogoči tudi Občina Kamnik, ki s svojim sofinanciranjem programov za šport omogoča klubu ŠD Grbina izvedbo programov vrhunskega športa in s tem tudi možnost dobrega treninga tem mladim tekmovalcem, ki zaradi slabih pogojev za trening tega športa v Sloveniji, vse treninge opravijo v tujini.

FullSizeRender

Objavljeno Ponedeljek, April 18th, 2016 ob 09:39 v kategoriji Grbine, Tekme.
Sledi prispevku prek RSS 2.0 objav.
Lahko objavite komentar, ali objavite prispevek na vaši strani.

Objavi komentar