November 13

Sodniški seminar v Annecyju in prihodnost novih dveh disciplin na poti v Sochi

Objavil Aleš
Spada v Halfpipe, Seminarji, Slopestyle | Comments Off on Sodniški seminar v Annecyju in prihodnost novih dveh disciplin na poti v Sochi

S sprejemom disciplin slopestyle in halfpipe na olimpijske igre v Socciju 2014 so možje na Fisi dokazali, da ne gre za kaprico ampak za prihodnost smučarskega športa nasploh. Da bi krovna smučarska organizacija obdržala monopol nad snežnimi športi, je bila v ta korak primorana. S to odločitvijo pa je sprožila tudi hiter razvoj institucionalizacije novih disciplin (poleg smučarskih, še deskarski slopestyle). K temu pa seveda šteje tudi (za razvoj športa izredno pomembno) sojenje.

Vikend v oktobru, natančneje 21. In 22. v mesecu, smo s K. Popovškom, R. Doklom in M. Škerbinjkom obiskali sodniški seminar. Potekal je v majhnem, idiličnem mestecu v francoskem delu Alp. V istem mestecu se je tri konce tedna prej odvijal IF3. Največji evropski »freeski« filmski festival, ki je privabil večdesettisoče navdušencev. Prisotni so bili tako vsi ustvarjalci in protagonisti filmov kot tudi vodilni možje v prostosmučarski industriji. Zanimivo je bilo poslušati omizje o prihodnosti športa in tekmovanjih na poti na OI. Najbolj jasen in glasen je bil (kot ponavadi) en pionirjev smučanja nove šole, Tanner Hall. Povedal je, da mu sivi možje v oblekah ne zmorejo narekovati kako se smuča. Konec koncev je (z nezanemarljivim tveganjem) pomagal razviti šport do stopnje, ko si ga na OI želi tudi Fis.

Prijetno smo bili presenečani, ko smo nekaj tednov kasneje pristopili na seminar. Prostih rok sta ga namreč vodila Steel Spence in Rafael Ragazzoni. Oba že vrsto let sodita na največjih tekmovanjih kot so zimske igre X, Dew tour ipd. Fis je za izbraževanje sodnikov, ki bodo sodili smučarski slopestyle in halfpipe zaupal AFP-ju (zvezi profesionalnih smučarjev nove šole). Tako se bodo tudi tekme pod okriljem Fis sodile identično kot ostala največja tekmovanja, kjer je najpomembnejši ti. overall impression. Torej vtis celotne vožnje. Gre za zelo pomembno zadevo za stimulacijo razvoja športa, saj je kreativnost in unikatnost (lahko) nagrajena. Bojazen, da bodo pravila striktna kot pri ostalih dveh olimpijskih disciplinah v smučanju prostega sloga (vožnji po grbinah in akrobatskih skokih) je bila odveč.  Učinek na razvoj in popularnost (starejših) disciplin je znan vsem.

Odločitev Fis ima še večjo težo, če pomislimo, da so bili deskarji v pogajanjih neuspešni. TTR, ki že vrsto let organizira oz. koordinira tekmovanja v deskanju na snegu na najvišji, kot na lokalni ravni, je nazadnje obupala.

Nejasnosti pa še vedno ostajajo pri koledarju Fis tekmovanj. Direktiva AFP-ja je, naj ne organizirajo več kot štirih tekem v svetovnem pokalu. V nasprotnem primeru bi se datumi namreč križali z že uveljavljenimi tekmovanji. Za letošnjo sezono to drži kljub temu, da se na koledarju pojavljajo skoraj dnevne spremembe.  Kakšen pa bo koledar tekmovanj v kvalifikacijskem letu pred OI pa lahko le čakamo…

 

Urh Bulc

Objavljeno Nedelja, November 13th, 2011 ob 20:47 v kategoriji Halfpipe, Seminarji, Slopestyle.
Sledi prispevku prek RSS 2.0 objav.
Komentiranje in ping-anje ni mogoče.

Komentiranje ni mogoče.