Januar 25

Interski St. Anton (AUT) 2011

Objavil Aleš
Spada v Seminarji | Comments Off on Interski St. Anton (AUT) 2011

 

V St. Antonu, enem večjih smučišč v Avstriji, je potekal Interski 2011. To je kongres kjer si učitelji snežnih športov delilo svoje informacije in izkušnje. Odvija se vsake štiri leta na smučiščih različnih držav sveta. Slovenija je že dolgo prisotna, tokrat jo je med 2000 udeleženci med 15.in 23. januarjem  zastopalo 43 članov delegacije pod skupnim sloganom Licence for skill. Izpeljanka iz teme Jamesa Bonda. 

 

Vodstvo, med katerimi je potrebno izpostaviti ambasadorja smučanja Bojana Križaja, alpski demonstratorji, deskarji na snegu, telemarkarji in tokrat tudi prvič demonstratorji smučanja prostega sloga. Prvi dan smo odpotovali iz Ljubljane in po dolgi vožnji le prispeli do St. Antona, kjer so nas nastanili v štiri različne hiše. Telemarkarji in smučarji prostega sloga smo bili tokrat v eni. 

 

Po krajšem srečanju slovenske delegacije pa smo se že pripravili stvari za naslednji dan, ko smo imeli dovolj časa za ogled smučišča. Kmalu smo našli park in ker je bil tako lep, tam tudi ostali. Imeli so čisto začetniško linijo boxov in kikerčkov, medium linijo in en big air pro linije. Park je bil lepo vzdrževan. Zato je bilo treba malo potrenirati in se začeti pripravljati na našo delavnico. 

 

Torek, četrtek in petek je bil urnik podoben. Ob 9h so se začele predstavitve delavnic, delo na snegu se je pričelo ob 10.30 do 15.30, ko so se pričela popoldanska predavanja. Zvečer pa so bile še formacijske vožnje demonstratorjev iz vseh držav. V torek je formacijske vožnje predstavilo 6 slovenskih demonstratorjev. Z ‘resno’ formacijo, retro formacijo na sulicah in James Bond formacijo, v pravih smokingih. 

 

V sredo delavnic ni bilo, zato pa je imel dr. Supej zanimivo predavanje o biomehaniki smučanja, kjer je tudi predstavil prototip smuči, ki se kar zložijo. Prav zanimivo in velika novost. 

 

Prav tako se je Nini Bednarik in Alešu Španu pridružil Rok Dokl, ki je na freestyle šovu nastopil na big airu z 19m ravnine, na katerem je nastopilo le čisto malo fantov,  s svojim 540 navdušil gledalce. Nina je skakala na malo manjšem, 14m big airu. Bila je edina punca, kar je pomenilo, da je ob grdem padcu pri drugem 360, ki ga je skočila, množico čisto razgrela. 

 

Na freeride delavnici, ki so jo vodili Avstrijci, smo dobili nekaj zanimivih informacij o varnosti pred plazovi in odsmučali par zavojev po celcu, ki se je kljub vročim temperaturam ohranil na nekaj strminah skritih v senci. 

 

V četrtek se je Slovenija predstavila s štirimi delavnicami. Ena med njimi je bila freestyle delavnica – junior jibbing school, ki jo je vodila Nina. Seveda je bilo delavnico treba predstaviti, Nina pravi, da je imela gromozansko tremo, kar je tudi priznala in se prikupila poslušalcem, saj se je njene delavnice udeležilo kar 16 ljudi, kar je za freestyle delavnico izredno veliko. 

 

Novozelandci in Kanadčani so imeli pol manjšo udeležbo. Nina je torej predstavila metodiko učenja smučanja prostega sloga v trenutko, ko tečajnik, ne glede na njegovo starost, obvlada osnovne oblike smučanja, se pravi zna spremeniti smer in se varno ustaviti. 

 

Vsi so bili navdušeni in nekateri še celo prvič v življenju uspešno skočili 360 v pičlih 3 urah. Po koncu je vse udeležence delavnic čakalo prijetno presenečenje in promocija Slovenije. Na predavanjih so predstavili tri države, kandidatke za naslednji Interski kongres čez štiri leta. 

 

V petek, na zaključku pa so razglasili, da bo to Argentina. Ker je na drugi strani sveta in je trenutno tam poletje pa bo kongres potekal septembra. Malo drugače, vendar sigurno zelo zanimivo. Ob koncu kongresa se  že kar začenja novo, štiriletno obdobje, ko se bomo pripravili, da bomo smučarji prostega sloga lahko posredovali še več informacij in še bolj uspešno zastopali slovenske barve v daljni Argentini. 

 

 

 

Objavljeno Torek, Januar 25th, 2011 ob 22:01 v kategoriji Seminarji.
Sledi prispevku prek RSS 2.0 objav.
Komentiranje in ping-anje ni mogoče.

Komentiranje ni mogoče.